טכנולוגיה מיטבית – לשבור גבולות בטיפול

בעולם הטיפול המסורתי, תמיד חיפשתי דרכים לחשוב מחוץ לקופסה תוך שמירה על מקצועיות ועמידה בעקרונות הבסיסיים. בשנים האחרונות, אחד החידושים האהובים עליי הוא השימוש בטכנולוגיית מציאות מדומה במרפאה שלי.

מציאות מדומה מאפשרת לי לעזור למטופלים להתמודד עם מצבים רגשיים מורכבים כמו חרדה, דיכאון וטראומה בצורה מעמיקה וחדשנית. דרך חוויות מדומות אך מוחשיות, המטופלים יכולים לעבד את הפחדים שלהם ולשפר את איכות חייהם בצורה שלא הייתה מתאפשרת בכלים מסורתיים בלבד.

כשמדברים על טיפול רגשי, אנחנו מדמיינים חדר שקט, כורסה נוחה, ומילים שמנסות לפענח את מה שמתחולל בלב ובמחשבות. אבל מה אם הייתי מספרת לכם, שאפשר להכניס את העולם הפנימי הזה פיזית לחדר – ולצאת בו למסע? 

טכנולוגיית מציאות מדומה (VR) הפכה לאחרונה, להיות כלי מדובר וחדשני בעולם הטיפול הרגשי. הטכנולוגיה עצמה פותחה לראשונה בארה"ב בשנות ה-60 והחלה את דרכה בתחום הטיפול בשנות ה-90. בשנים האחרונות, התרחב המחקר האקדמי בתחום זה, וממצאים על אפקטיביות השימוש בטכנולוגיית VR בקליניקה הטיפולית, הולכים ומתרבים. בפועל, השימוש הוא בקסדה ובמשקפי מציאות מדומה על בסיס סביבות ייחודיות שפותחו לצורך מטרות טיפוליות. כלי ייחודי זה, פותח בפני המטופלים והמטופלות שלי עולם חדש לגמרי. 

בסביבה הווירטואלית, אנו יכולים לשהות במקומות שמרגיעים אותנו – חוף ים שקט, יער קסום, או אפילו בתי קפה, מסעדות או מוזיאונים. במרחבים האלו מתרחשת חוויה אמיתית של ממש. במקום לדמיין סביבה מרגיעה, אנחנו נמצאים באותה סביבה ממש, גם אם בפועל אנחנו עדיין בקליניקה. כך ניתן לתרגל ביתר קלות כלים להרגעה ולוויסות רגשי, על מנת שיהיה אפשר להשתמש בהם במציאות האמיתית. עבור מי שמתקשה להירגע או להחזיר שליטה בזמן של הצפה רגשית, זאת יכולה להיות הזדמנות נהדרת להרגיש הקלה משמעותית. 

אבל זה לא נגמר שם. במציאות המדומה, אנו יכולים לחשוף בהדרגה את עצמנו לגורמים שמעוררים בנו רגשות לא נעימים – בצורה מבוקרת ובטוחה. זו עבודה שמוכרת בעולם הטיפולי כ“חשיפה הדרגתית” (Gradual Exposure) והיא אחת השיטות היעילות ביותר, בטיפול בחרדות ובפוביות שונות אך גם בocd  וב-ptsd. בעוד שבטיפול cbt רגיל, החשיפה נעשית בדימיון, טכנולוגיית VR מאפשרת למטופל להיכנס ביתר קלות לסביבה המבוקשת ולהשתמש בה כמעין סימולטור לתרגול בקליניקה עצמה. 

איפה התיאוריה הפסיכואנליטית פוגשת את הטכנולוגיה? 

כמטפלת, אני מתבוננת על המפגש הזה גם דרך העיניים של פרויד ושל אנליטיקאים אחרים. בעולם הפנימי שלנו, יש חלומות, דחפים, זיכרונות וכאבים שאנו נוטים להדחיק . מציאות מדומה היא כמו עוד שער אל התת-מודע הזה. היא מאפשרת לנו להיזכר מבלי להרגיש מוצפים מידי. בדיוק כמו שחדר החלומות של פרויד היה מרחב סימבולי לחקירת נפש האדם, כך גם המציאות המדומה – מרחב מוגן שבו ניתן לפגוש את הפחדים בעדינות ובהקשבה. 

דמיינו לרגע...

 אתם מתמודדים עם חרדה שמונעת מכם להיכנס לחללים סגורים. בעזרת המציאות המדומה, אנחנו נכנסים יחד לחדר קטן, אבל כזה שאפשר לעזוב בכל רגע בלחיצת כפתור. התחושה היא שאתם בשליטה, שאתם לא לבד, שאתם מלווים ובטוחים, שאפשר להישאר שם קצת יותר ובהדרגה להוריד את רמת החרדה. בסוף היום, הטיפול במציאות מדומה הוא כמו חלון לעולם של אפשרויות – לעבד, לשחרר, וללמוד להיות במגע עם עצמנו בצורה חדשה. זהו טיפול שיוצא מהכורסה – אך נכנס עמוק מאוד בנפש. מזמינה אתכם לנסות את הכלי המרתק הזה ולהיפתח לעולם חדש של טיפול רגשי 💛


 חפצי הלפר | טיפול רגשי שיוצא מהכורסה